Beeldend kunstenaar Jo Jobse 


In 1944 ben ik in Koudekerke geboren waarna ons gezin na de inundatie van Walcheren vluchtte voor het water naar Nieuw en St. Joosland. Mijn leven als kind in het langzaam droog wordende Walcherse land, sprak tot de verbeelding. Die beelden wilde ik delen en dat gebeurde o.a. door het maken van tekeningen van de Zeeuwse natuur op patroon- en behangselpapier.


Op 10-jarige leeftijd verhuisde ons gezin van Serooskerke naar Veere. Het kunstzinnige vissersstadje was een ideaal oord voor mijn creatieve talent en op de lagere school werd al met olieverf geschilderd en buiten getekend. Veel pentekeningen van Veere heb ik in mijn tienertijd gemaakt en als ansichtkaarten uitgegeven. De pentekeningkaarten zijn in mijn galerie te koop.

 


Zelfstandig grafisch ontwerper in een oude molenboerderij
Mijn tekenwerk werd na verloop van tijd ook door drukkers ontdekt en dat leverde betaalde opdrachten op. Na een opleiding tot elektrotechnisch tekenaar vestigde ik mij in Oostkapelle als zelfstandig grafisch ontwerper in de oude molenboerderij waarbij ik mij ook toelegde op meerkleuren handzeefdruk. De boerderij, waarbij vroeger een houten standerdmolen stond, werd omgebouwd tot woonhuis met atelier-galerie en kreeg de naam ‘De Wonne’. Deze oudhollandse naam betekent ‘vreugdevolle aandoening’, zeg maar 'goed gevoel'. Ik hoop dat iedere bezoeker van ‘De Wonne’ dit goede gevoel ervaart.
Lees meer over Atelier-Galerie 'De Wonne'...

 

Keuze voor een creatief en vrij bestaan

Na een politieke periode in de Veerse gemeenteraad, gedreven door behoud van het Walcherse platteland, koos ik als beeldend kunstenaar in 2006 voor een creatief, vrij bestaan, waarin naast pentekenwerk ook het olieverfschilderen en beeldhouwen in hout en steen weer werd opgepakt. Voor de gemeente Borssele maakte ik in 1999 een serie pentekeningen van het Waardevol Cultuurlandschap Zak van Zuid-Beveland. Daarvan zijn gedrukte zwart-wit kaarten en de originele tekeningen op groter formaat te koop in mijn galerie.
Eén van de grotere en mooie opdrachten was in 2002 het maken van een 70-tal pentekeningen voor het supplement van het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten. Daarbij komt de affiniteit met het Zeeuwse land sterk tot uitdrukking in de illustraties van de dialectwoorden. 


De eigen stijl van atelier-galerie De Wonne

Mijn werk is geschilderd in realistische stijl met helder kleurgebruik, waarbij water, luchten en spiegeling boeiende en dikwijls terugkerende onderwerpen zijn. Verstilde momenten waarvan een grote rust uitgaat. Het Zeeuwse landschap, mensen, dieren en gebruiksvoorwerpen vormen een onuitputtelijke bron om als schilder in eigen beleving weer te geven en dat met anderen te delen. 


Het werk is te bezichtigen in Atelier-Galerie ‘de Wonne’ aan de Molenweg 32 in Oostkapelle. Daar wordt ook 2x per jaar deelgenomen aan de Kunstroute Oostkapelle en kunt u kennismaken met mijn hele oeuvre: pentekeningen, schilderijen, zeefdrukken, kaarten, reproducties en beeldhouwwerk.


Jo Jobse,

Molenweg 32, 4356 AB Oostkapelle

0118 58 18 19 

jojobse1@zeelandnet.nl
www.ateliergaleriedewonne.nl